طراحی مدل شبکه‌های اجتماعی دانش‌محور در کتابخانه‌های دانشگاه‌ ایران

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد علم اطلاعات و دانش شناسی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

2 دانشیار گروه علم اطلاعات و دانش‌شناسی، دانشکده علوم اجتماعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران.

3 دکتری علم اطلاعات و دانش‌شناسی، رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی استان کرمانشاه، کرمانشاه، ایران.

چکیده

مقدمه و اهداف: شبکه‌های اجتماعی در کتابخانه‌ها به‌ویژه کتابخانه‌‌‌های دانشگاهی به‌عنوان نمونه‌ای جدید و قدرتمندی از ارتباطات میان استادان، کتابداران و کاربران به‌حساب می‌آید. این پژوهش درصدد برآمد تا مدل مطلوب شبکه‌­های اجتماعی دانش­محور را در کتابخانه­‌های دانشگاهی ایران طراحی نماید.
روش‌شناسی: روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی است که با روش پیمایشی از نوع طرح‌های همبستگی و مدل تحلیل مسیر و الگوی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری در این پژوهش شامل تعداد ۶۵ نفر (اعم از مدیر و کتابدار) در کتابخانه دانشگاه‌های ایران در نظر گرفته شد. در این پژوهش جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از آمار‌های توصیفی و استنباطی استفاده گردید.
یافته‌ها: یافته‌ها نشان داد که از میان مؤلفه‌های شبکه‌های اجتماعی دانش‌محور (بُعد ساختاری، فنی، محتوایی، آموزشی) و فرهنگ‌سازمانی به‌عنوان متغیر میانجی، با تحلیل رگرسیون سلسله‌مراتبی تحلیل شدند. وقتی ابعاد ساختاری وارد مدل شد، مدل کلی 25 درصد شبکه اجتماعی دانش‌محور را تبیین کرد، با اضافه شدن ابعاد محتوایی، آموزش و فنی مدل نهایی به 35 درصد رسید.
بحث و نتیجه‌گیری: نتایج یافته‌ها حاکی از آن بود که باتوجه ‌به معنادار بودن اکثر مؤلفه‌ها (اعم از ساختاری، محتوایی، فرهنگی و فنی) در این پژوهش لازم است در گسترش و پیاده‌سازی این شبکه در سازمان به این مؤلفه‌ها توجه ویژه‌ای شود و ضعف ابعاد دیگر را با برگزاری کارگاه‌های آموزشی و درس گروهی‌ها حل کند.
اصالت: با توجه به تأکیدی که امروزه بر تحقق جوامع دانش­بنیان صورت گرفته است و نظر به نقش محوری دانشگاه­ها در این فرایند، به نظر می­رسد طراحی مدل شبکه‌های اجتماعی دانش‌محور در کتابخانه‌های دانشگاهی، از اصالت و اهمیت برخوردار است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


CAPTCHA Image

مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده
انتشار آنلاین از تاریخ 17 اردیبهشت 1404
  • تاریخ دریافت: 02 مهر 1403
  • تاریخ بازنگری: 29 دی 1403
  • تاریخ پذیرش: 17 اردیبهشت 1404